Skip to content

Zelzate en het Cordon Sanitaire

Met de reacties en visie vanuit het SPa-kamp over de bestuursmeerderheid van henzelf met de Communisten van de PVDA, krijgen ze eigenlijk nog eens de aandacht die ze al jaren zoeken en niet vonden. De verkiezingsuitslagen bewijzen dat – gelukkig – keer op keer. Waarschijnlijk zullen ze – marketeers als ze zijn – gedacht hebben: Slechte reclame is ook reclame, en kijk: het schijnt te werken. SPa (inmiddels Vooruit nvdr) heeft de aandacht waar ze wanhopig naar op zoek waren gekregen door in Zelzate, hun ondemocratisch en hypocriet gelaat nogmaals te tonen.

Fractieleider in de kamer (inmiddels voormalig fractieleider, Joris Vandenbroecke nvdr) ziet de de samenwerking als een “positieve lokale keuze”. De ene lokale keuze is duidelijk de andere niet bij de SPa. Toen de SPa in Aalst in 2012 besloot om o.a. met de NVA in zee te te gaan was het Volkhuis aan de Houtmarkt te klein. Er zou immers een ex-Vlaams Belanger (Karim Van Overmeire) beloond worden met een schepenambt. Groot drama, de Grote Leider, Tobback jr. moest zich vanuit Leuven naar de Zwarte Rand aan de oevers van de Dender spoeden om de meubelen te redden. Hetgeen hem ,naar zijn goeie gewoonte, uiteraard niet lukte. Resultaat: Partijbreuk (de ongehoorzamen vlogen eruit en richtten de SD&P op).

Stroomopwaarts langs diezelfde rivier, nl. in Denderleeuw voltrok zich – in de rode oogjes – en ongeveer tegelijkertijd met dat in Aalst – nog een “democratisch” drama. Wat was er immers gebeurd: De “traditionele” partijen slaagden er niet in om tot een akkoord te komen waardoor Denderleeuw onbestuurbaar was en de burger in de kou bleef staan. Dat laatste mocht in sommige gevallen letterlijk genomen worden. De democratisch verkozen “ondemocraten” namen hun democratitische plicht op en zorgden via geheime stemming voor een centrum-rechtse meerderheid, waardoor er dus wel democratische beslissingen genomen werden, ten gunste van de kiezer. Gevolg: SPa stond alweer op de achterste poten want het cordon was op die manier nog eens gebroken. Via hun verschrompelde zuiltjes riepen ze zelfs op om een protestbetoging te organiseren aan het lokale gemeentehuis. Gelukkig voor hen had er een – in rooie vuilzak getooide – ABVV’er een sirene mee, of we hadden hen niet gehoord. Zo massaal waren ze aanwezig.

Tot zover de bizarre kronkels bij de SPa in hoeverre keuzes louter lokaal moeten gemaakt worden, en wanneer dat net niet mag.

Als men bij de SPa bovendien stelt dat het bestuursakkoord in Zelzate lezen, al volstaat om aan te tonen dat er niks extremistisch of communistisch aan is, is hij volledig het Noorden van Oost-Vlaanderen, in dit geval, kwijt, en staat hij al met zijn voetjes aan de oevers van de Westerschelde. Het bestuursakkoord volstaat dus om aan te tonen dat besturen met extreem-links geen humanitaire drama’s of schendingen tegen de rechten van de mens zal opleveren in Zelzate (wat dat dus in hun voorbeeldstaten als Cuba, Venezuela en Noord-Korea wel oplevert). Ik heb bestuursakkoord niet gelezen maar wil hen – goed als ik ben – nog geloven ook. Ik wil echt geloven dat er in de volgende zes jaar geen hongersnood zal uitbreken in Zelzate.

Los van het feit dat perceptie natuurlijk ook een belangrijke factor is in de politiek (wat de ene als gematigd percipieert, percipeert de andere als extremistisch), slaat hij de politieke bal natuurlijk terug volledig mis. De SPa is natuurlijk een grote fan van het Cordon Sanitaire tegen het Vlaams Belang. Een van de vele ondemocratische gevolgen van dat cordon is net dat ander partijen geen bestuursakkoord MOGEN onderhandelen met het Vlaams Belang. Als je natuurlijk al buiten spel gezet wordt voordat je een bestuursakkoord onderhandelt/opstelt, wordt het natuurlijk zeer moeilijk om te bewijzen, dat dat fictieve bestuursakkoord extremistisch is. Dat men bij de SPa dus net dat bestuursakkoord in Zelzate gebruikt om de gemoederen te bedaren en een “bewijs te leveren”, dat het Cordon tegen extreem-links eigenlijk “niet echt” gebroken is, getuigt van een buitenproportionele hypocrisie en een groot gebrek aan politiek fatsoen.

Inmiddels weigert de NVA in Ninove – eveneens aan de oevers van de Dender – samen te werken met Forza Ninove (de lokale Vlaams Belang afdeling) om samen te besturen … om dan enkele weken later in het Antwerpen van Keizer De Wever een coalitie te vormen met o.a. … jawel, de SPa. Of hoe de SPa niet enkel haar gekende hypocriete gelaat toont, maar ook de NVA het schaamrood op de wangen bezorgt.

PDS december 2018