Skip to content

Vlaming mag betalen voor tijdelijke Europese school

Naar aanleiding van een vraag nemens de  Vlaams Belangfractie is niet te spreken over de kostprijs van een tijdelijke Europese school in Brussel. “25,5 miljoen euro voor een vijfde tijdelijke school?”, vraagt Kamerlid Pieter De Spiegeleer. “Het is ondoordacht, onnodig en bovendien wordt het betaald door de verkeerden.”

Voormalig minister bevoegd voor de Regie der Gebouwen Koen Geens (CD&V) gaf in januari 2020 groen licht voor de bouw van een tijdelijke Europese School op de voormalige site van de NAVO te Haren (Brussel). “Dit peperdure project werd in September dit jaar reeds afgerond”, aldus De Spiegeleer. “Tegen 2027 moet er naast de tijdelijke ook een definitieve Europese school komen op dezelfde site.”

“Een Europese school, tijdelijk of niet, moet betaald worden met Europees geld”

De Europese Unie is niet financieel betrokken bij dit project, en er is geen zicht op het toekomstig gebruik van de schoolgebouwen. “Maar het is wel zo dat het secretariaat-generaal van de Europese scholen de behoeften mag bepalen”, vervolgt De Spiegeleer, die hierover bevoegd staatssecretaris Mathieu Michel (MR) ondervroeg. “De EU-instellingen hebben dus de lusten maar niet de lasten. Ze bepalen wel maar betalen niet.”

“Daarnaast ontvangt de Regie de Gebouwen ook geen huurinkomsten van de Europese scholen voor de terreinen en gebouwen die ter beschikking worden gesteld”, stelt De Spiegeleer tot slot vast. “Dit is ondertussen al de vijfde Europese school in Brussel waar de Vlaamse burger aan dient mee te betalen. Een onaanvaardbare situatie.”

PDS NOVEMBER 2021